Lachgassedatie is een veilige en comfortabele methode om u ontspannen te laten voelen tijdens de behandeling, waarbij u volledig bij bewustzijn blijft.
Lachgassedatie
Lachgassedatie bij kinderen in Tandheelkundig Centrum Gent
Ongeveer een kwart van de bevolking in België heeft schrik van de tandarts, waaronder heel wat kinderen.
Naast kinderen met angst voor de tandarts kunnen er ook andere redenen zijn waardoor een behandeling niet altijd vlot verloopt.
Voor kinderen is het niet altijd makkelijk om (lang) stil te liggen of rustig te blijven, hiervoor kunnen we gebruik maken van een techniek genaamd lachgassedatie. Bij lachgassedatie wordt gebruik gemaakt van een mengsel van lachgas en zuurstof dat door de patiënt wordt ingeademd met behulp van een masker. Aangezien wij een tandheelkundig centrum zijn, maken wij gebruik van neusmaskers zodat we gemakkelijk in de mond kunnen werken.
Waarom lachgassedatie?
Het doel van deze sedatie met lachgas is om het kind naar een staat van rust te brengen waardoor de behandeling vlot uitgevoerd kan worden. Het kind blijft bij bewustzijn en blijft ook in staat om te reageren op de vragen van de tandarts. De communicatie tussen de tandarts en het kind tijdens de behandeling gebeurt meestal via duimsignalen, zoals op de foto hiernaast afgebeeld.
Tijdens de behandeling worden ook de hartslag, het zuurstofpeil en de snelheid van de ademhaling continu gecontroleerd. Daarnaast observeren we de lichaamstaal van het kind gedurende de volledige behandeling.
Wanneer komt een kind in aanmerking voor een behandeling met lachgas?
We kunnen kinderen vanaf 4 jaar met lachgas behandelen. Dit doen we wanneer we een behandeling niet vlot kunnen uitvoeren. Dit komt vaker voor bij kinderen met de volgende eigenschappen:
- Extreme angst voor de tandarts of de behandeling
- Autisme (lichtere vorm)
- Lichte verstandelijke beperking
- Verhoogde kokhalsnijging
- Erg moeilijk stil kunnen zitten
Het is altijd noodzakelijk eerst een intakegesprek in te plannen met de kindertandarts. Ouder/voogd en kind moeten aanwezig zijn op deze afspraak.
In dit gesprek wordt samen gekeken of uw kind in aanmerking komt voor een behandeling met lachgas.
Mogelijke bijwerkingen van een behandeling met lachgas
Zoals bij alle medicatie en/of medische technieken is er kans dat er bijwerkingen optreden na een behandeling met lachgas. Deze zijn meestal van korte aard en gaan vanzelf terug over. Het gaat dan voornamelijk over misselijkheid, duizeligheid, Licht voelen in het hoofd of tintelingen in de voeten en handen.
Om dit te monitoren, ondernemen wij het volgende voor, tijdens en na de behandeling:
- Eerst en vooral wordt de onderliggende medische geschiedenis van het kind bekeken (dit gebeurt tijdens het intakegesprek) om te kijken of het gebruik van lachgas bij uw kind wel verantwoord is.
- Daarnaast bevragen wij tijdens de behandeling regelmatig of het goed gaat met het kind en houden wij hartslag, zuurstoflevel en ademhaling in de gaten.
- Op het einde van de behandeling dienen wij voor 5 minuten lang 100% zuurstof toe zodat het kind kan bekomen en het lachgas uit het lichaam wordt gefilterd.
- Na de behandeling wordt er nogmaals bevraagd hoe het kind zich voelt en doen we een kleine coördinatietest (bijvoorbeeld: stap van punt A naar B in een rechte lijn)
Denkt u dat lachassedatie een oplossing is voor uw kind?
Bent u al patiënt bij Tandheelkundig Centrum Gent? Dan kunt u hier een afspraak maken.
Praktijkinformatie
-
Openingstijden
Onze openingstijden
Maandag8:00 - 18:00Dinsdag8:00 - 18:00Woensdag8:00 - 18:00Donderdag8:00 - 18:00Vrijdag8:00 - 17:30Zaterdag8:00 - 13:00ZondagGesloten -
Route naar onze praktijk