Droge mond

Droge mond

Heeft u vaak last van een droge mond? Iedereen heeft wel eens tijdelijk last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Maar u kunt er ook langdurig of blijvend last van hebben. Langdurige of blijvende monddroogheid kan slecht zijn voor uw gebit en mondslijmvlies.

Aanmelden als patiëntAfspraak maken

Oorzaken van een droge mond

Een tekort aan speeksel is de oorzaak van een droge mond. De speekselklieren geven bijvoorbeeld onvoldoende speeksel af. Ook kan het speeksel door verdamping uitdrogen bij ademhaling door de mond. Onvoldoende afgifte van speeksel kan ontstaan door:

Het gebruik van medicijnen
Honderden medicijnen hebben als bijwerking dat de speekselklieren worden geremd in de afgifte van speeksel. Dit zijn vooral medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva), hartritmestoornissen of medicijnen zoals antidepressiva, slaap- en plasmiddelen. De medicijnen tasten de speekselklieren zelf meestal niet aan, maar remmen alleen de speekselafgifte.

Ziekten
Een droge mond kan optreden bij uitdroging door koorts of diarree. Ook iemand die lijdt aan een suikerziekte en het nog niet goed onder controle heeft, kan klagen over dorst en monddroogheid. In deze gevallen is de klacht tijdelijk. Zodra de ziekte is genezen of de suikerziekte onder controle is, verdwijnt de droge mond. Blijvende monddroogheid komt voor bij mensen die lijden aan bijvoorbeeld aids of het syndroom van Sjögren (chronische ontsteking van de traan- en speekselklieren). Bij hen kunnen de klachten over monddroogheid wisselen, maar geheel verdwijnen doen ze nooit. Bij het syndroom van Sjögren neemt de monddroogheid met de jaren zelfs toe.

Bestraling
Door radioactieve bestraling van een gezwel in het hoofd of in de hals kunnen de speekselklieren onherstelbaar worden beschadigd. Dit resulteert veelal in blijvende, ernstige monddroogheid.

Bestrijden droge mond

De gevolgen van een droge mond kunt u, afhankelijk van de oorzaak, op verschillende manieren bestrijden. Overleg met uw tandarts welke behandeling voor u het meest geschikt is.


Moet ik vaker naar de tandarts?

Iemand met een droge mond moet ten minste één keer in de drie maanden naar de tandarts of mondhygiënist gaan. Alleen dan kan beginnende aantasting van uw tanden en kiezen tijdig worden onderkend en verdere aantasting worden voorkomen. Vooral bij ernstige monddroogheid kan deze aantasting zo snel gaan, dat de ontstane schade bij de periodieke controle zeer moeilijk of zelfs niet meer te herstellen is.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken of patiënt worden bij Tandheelkundig Centrum Gent? Geef aan of u een nieuwe of bestaande patiënt bent:

Nieuwe patiëntBestaande patiënt

Onze praktijk

Het Tandheelkundig Centrum Gent is een unieke tandartsenpraktijk hartje Gent waar u als patiënt terecht kan voor alle disciplines binnen de mondzorg.

De groepspraktijk werd opgericht door Prof. Dr. Roberto Cleymaet in 1987 en is met zijn 37 medewerkers wellicht de grootste en één van de meest gerenommeerde tandheelkundige zorgcentra van België.

Om een afspraak te maken met ons kunt u telefonisch contact nemen op het telefoonnummer: 09 233 22 15

Lees meer over onze praktijk

 

 

Praktijkinformatie

  • Openingstijden

    Onze openingstijden

    Maandag
    8:00 - 18:00
    Dinsdag
    8:00 - 18:00
    Woensdag
    8:00 - 18:00
    Donderdag
    8:00 - 18:00
    Vrijdag
    8:00 - 17:30
    Zaterdag
    8:00 - 13:00
    Zondag
    Gesloten
  • Route naar onze praktijk

 

 

Bent u al patiënt bij ons?

Afspraak maken

.

Tandheelkundig Centrum Gent
Keizer Karelstraat 85
9000
Gent
Ma
8:00 - 18:00